Áprilisi szezonkezdet

Áprilisban megkezdődött az idei vitorlás szezon, ahogy az lenni szokott, április szeszélyes, szélsőséges, így aztán volt nyárias meleg és télies hideg is. Egyvalamire nem panaszkodhatunk, szél szinte folyamatosan mindig kísérte utunkat.
Talán még soha nem fáztunk ennyit, mint idén áprilisban, szerencse, hogy kedves vendégeink, a tea.hu csapata meglepett minket némi tea ajándékkal. Egy jó erős Lapsang Souchong bizony sokat segített a hideg órákban.

Nem is oly rég, úgy az 1800-as évek elején a tea érdekes módon meghatározó szerepet játszott a vitorlázásban. Ekkor fejlesztették ki a Klipper hajótípust, melyek akkor a leggyorsabb hajók voltak, igazi tengeri verseny paripák. Ezek a hajók impozáns méretekkel bírtak, hosszuk nagyjából 200 láb, szélességük 21 láb, többnyire fém keretre építették be a fa burkolatot, súlyuk megközelítette az 1000 tonnát.
Eleinte postát szállítottak velük, később azonban az Európában, különösen Angliában kedvelté vált teát próbálták meg a szüret után minél előbb Európába juttatni. Ezekből a gyors tea szállításokból alakult ki a teaverseny gondolata, melynek lényege az volt, hogy több hajó egyszerre indult Kínából és vitte a teát Európába, Londonba. Ezekre a hajókra fogadni is lehetett, így a verseny rövidesen komoly klipper lázat indított el.
A győztes hajó kapitányának vagy legénységének lenni igen nagy dicsőséggel és pénzjutalommal járt, ráadásul az általuk hozott tea a szokásosnál jóval magasabb áron kelt el. Méltán nevezhetjük ezt az időszakot a tengeri vitorlázás aranykorának. A Szuezi-csatorna megnyitásával a gőzhajók kaptak inkább teret a kínai szállítások terén, így aztán a klipperek kora leáldozott. Ezt követően inkább már csak az ausztrál kereskedelmi útvonalakat járták.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

United kingdom%20%281%29