Téli felkészülés a szezonra

Így a tél közepén egyre jobban várjuk már az első vízre szállást. Ilyenkor nem árt átgondolni milyen karbantartásokat is kell elvégeznünk a szezon előtt a biztonságos hajózás, na meg sétavitorlázó vendégeink kényelmének érdekében.Biztonság szempontjából legfontosabbak a deckre rögzített felszerelések, melyek ha jó minőségűek és méretezésűek, éveken át gondtalanul szolgálnak. A gyenge pont többnyire a rögzítés, ez idővel meglazulhat, átmenő furatoknál a tömítés megmerevedik, kitöredezik. Ezek ellenőrzése a legfontosabb, figyeljünk a rozsdanyomokra is. A rozsdamentes acélveretek ellenállnak a korróziónak, annak a védőrétegnek köszönhetően, amely oxigén hatására alakul ki a felületükön. A felületeken kialakuló apró repedések azonban rozsdásodni kezdenek.

Állókötélzet: a vantnik, forstágok és achterek rozsdamentes acél drótkötélből készülnek. Karbantartásuk a rendszeres ellenőrzésből áll, figyelni kell a szakadt drótpászmákra. Az ilyet cserélni kell, mert csökkenő teherbíró képessége az egész rig biztonságát veszélyezteti. Azt szoktuk mondani az állókötélzetet illik tízévente kicserélni.
Futókötélzet: Felhúzókon, shottokon rendszeresen ellenőrizzük a kopást. Ügyeljünk hogy terhelés alatt kötélvezetőkön fussanak, így elkerülve az egymáshoz dörzsölődést. Fontos, hogy a kötélvégek legyenek elégetve vagy bandázsolva.
Árbóc: a legtöbb mai hajón alumíniumból van, így leginkább a veretek környékén érdemes korrózió nyomait keresni. Kiemelt figyelmet érdemel az árbóctalp, a szálingtövek és az állókötélzet bekötési pontjai.
Vitorlák: leginkább a kopás okozta sérüléseket kell keresnünk, különösen a szegéseknél és a latnizsákoknál.

Jó felkészülést mindenkinek a szezonra, várjuk vendégeinket népszerű balatoni sétavitorlázó programjainkra idén is, április 1-től.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

United kingdom%20%281%29